torsdag 5 september 2013

Information från Birgitta Karlsson


Information om frånvarorapporteringen.
Förra hösten blev en flicka i Göteborg kidnappad och bortförd på väg till skolan. Det upptäcktes inte förrän på eftermiddagen, då föräldrarna trott hon var i skolan, och skolan utgått från att hon var sjuk, fastän ingen sjukanmälan gjorts på morgonen. Detta gav oss en tankeställare. En klasslärare som ser att ett barn fattas utan att någon förälder har ringt, kan inte lämna klassen för att gå och ringa under lektionen utan detta får vänta till rasten. Ibland har läraren rastvakt och samtalet hem hinns inte med då heller. Om det skulle hända något på väg till skolan kan det alltså ta lång tid innan det uppdagas.
Vår nya rutin för att öka säkerheten är att jag, Birgitta Karlsson, går runt och tar upp frånvaron. Om barnet inte är sjukanmält ringer jag till er.

Som förälder kan ni sjukanmäla på telefonen till Fritids (49 71 80) eller personalrummet (49 71 81), om ni inte kommit överens med ert barns lärare om att ni kontaktar honom/henne. På bägge ställena finns telefonsvarare som vi avlyssnar på morgonen.  Anmäld frånvaro antecknas på anslagstavlan i personalrummet av den som tagit emot den.

Det går bra att anmäla för flera dagar, om ni vet att barnet kommer att vara hemma. Om ni inte vet, vill vi att ni ringer även dag två, tre osv. Anledningen är att vi inte vill riskera att något händer en morgon då vi antar att barnet är fortsatt sjukt, men egentligen gett sig av till skolan. Kom också ihåg att höra av er under lovdagar då ert barn är på Fritids.
Detta system är inte vattentätt. Information om frånvaro når inte alltid fram, och det händer att jag ringer till er fastän ni varit ordentliga och anmält precis som vi önskar. Vi hoppas att ni har förståelse för detta och att ni hjälper oss med er del. Vissa morgnar under förra läsåret tog det mer än en halvtimme att få tag på alla och det är faktiskt så att ju mindre tid jag behöver använda till samtal hem om frånvarande barn, desto mer tid får jag till mitt viktiga arbete som speciallärare.
Tack på förhand!

Birgitta Karlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar