torsdag 13 mars 2014

Info-brev om Läsprojektet

Lässatsningen fortsätter!

Vi har fått många positiva kommentarer från er föräldrar efter våra läsveckor. Tack för era insatser! Det är när vi jobbar tillsammans hemma och i skolan som vi når resultat! Från vår sida har vi också upplevt ett större intresse för läsning bland eleverna. Man har pratat mer om böcker och det har funnits ett driv att läsa. Antalet bokslukare på skolan har ökat markant. Från biblioteket rapporterar Yvonne Eriksen samma sak.
Via avkodningstesterna följer vi banens individuella utveckling och kan även se om medelvärdet i klasserna är bra. Avkodningen är viktig för den är grunden, därefter kommer läsflyt och god förståelse, vilket förstås är målet.

Svaret på om vi lyckats även med våra satsningar vad gäller läsflytet kommer först i oktober, då vi kan jämföra nya testresultat med dem från i höstas. De lästester vi gör är nämligen utprovade just i oktober och blir därför inte rättvisande om man gör dem vid andra tillfällen på året.

Under våren kommer vi att satsa mycket på och ha ett temaarbete om ”Djur i litteraturen”. I temat kommer alla barn att läsa om djur. Här ligger fokus på läsflytet. Lärarna kommer att ge ett litteraturhistoriskt perspektiv genom att ta upp bland annat fabler, och arbeta på olika sett med Kiplings Djungelboken. Här läggs fokus på ordförståelse. Djungelboken finns i en utgåva med underbara illustrationer som Yvonne Eriksen köpt in till oss. Alla barn på skolan kommer att på ett eller annat sätt få uppleva denna historia. Och den 27/4 ordnar Bibliotekets Vänner en djungeldag!

Under veckorna 17, 18 och 19 blir det en ny ”hela skolan läser”-satsning, då barnen får läsa hemma. Dessutom har vi läsdagar i skolan måndag, tisdag och onsdag under vecka 18 och då får barnen läsa i egen vald bok.

Vill ni därhemma göra något mera för era barns läsutveckling? Läs då högt! Be om tips på bra högläsningsböcker på biblioteket och återinför godnattsagorna! En sjuttonåring som läser eller lyssnar på text kan ha ett ordförråd på 50-70 000 ord. En sjuttonåring som lagt av med läsning har kanske 15-17 000 ord…

Lärarna i Värsås skola genom

Birgitta Karlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar